Friday, November 16, 2012

Промоција на книга


На 16 ноември, 2012 (петок) од 11:00 до 13:00 часот во салата "Милениум 1" во хотел Холидеј Ин (Скопје) ќе се одржи промоција и дебата за книгата "Децата на граѓанската војна во Грција, бегалците и политиката на сеќавањето" од Лоринг М. Денфорт и Рики Ван Бусхотен

Книгата е оригинално издадена на англиски јазик "Children of the Greek Civil War: Refugees and the Politics of Memory" од престижната The University of Chicago Press
На промоцијата всушност ќе се претстави книгата во превод на македонски јазик, во издание на ФООМ.

На настанот ќе присуствуваат и двајцата авори, а промотори ќе бидат Тодор Чепреганов, директор на Институтот за национална историја и Љупчо Ристески, професор на Институтот за етнологија и антропологија.

За оние што нема да можат да присуствуваат на промоцијата и дебатата за книгата, сајтот vozivo.mk тврди дека ќе обезбеди пренос во живо, а по извесно време на YouTube ќе биде достапна и видео/аудио снимка од настанот.


Бидејќи темата на книгата се трауматичните последици по животите на иљадниците деца кои страдаа и сеуште страдаат поради "Грчката Граѓанска Војна", во постов споделувам еден британски ТВ документарец од 1986 г. во кој се претставуваат причините и деталите за генезата на војната.

Да не должам, погледнете го видеото.No comments:

Post a Comment